-
.
- English
Η τέχνη της σύγχρονης αφήγησης:
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατρέψει τους πάντες σε εν δυνάμει δημιουργούς περιεχομένου, ο άπειρος όγκος του διαθέσιμου περιεχομένου είναι συντριπτικός. Ωστόσο, δεν είναι όλο το περιεχόμενο που αιχμαλωτίζει την προσοχή μας ή μας εμπλέκει με ουσιαστικό τρόπο. Αυτή η ανισότητα αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία των ψηφιακών δημιουργών που διαπρέπουν στη δημιουργία περιεχομένου που ξεχωρίζει. Το θέμα δεν είναι απλώς να δημοσιεύεις κάτι- το θέμα είναι να δημοσιεύεις κάτι που κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν την κύλιση και να δώσουν προσοχή.
Οι ψηφιακοί δημιουργοί δεν είναι απλώς άνθρωποι που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που καταλαβαίνουν πώς να αφηγούνται ιστορίες που έχουν απήχηση στο κοινό τους. Η Anastasia Olson, δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου στην Κύπρο, ενσαρκώνει αυτό το μείγμα δημιουργικότητας και στρατηγικής σκέψης. Η Αναστασία, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο με ρίζες αρχικά από τη Ρωσία, περιγράφει τη δημιουργία περιεχομένου ως την τέχνη της.
"Πάντα μου άρεσε να είμαι δημόσια, ήμουν ενεργή σε κάθε διαδικτυακή πλατφόρμα που υπήρχε από τότε που το διαδίκτυο έγινε προσβάσιμο σε όλους. Μου αρέσει να απαθανατίζω τη ζωή, καθώς είναι τόσο πολύτιμη, αλλά κυρίως μου αρέσει να κάνω το βήμα παραπάνω για να δημιουργήσω εκπληκτικό περιεχόμενο για τον εαυτό μου και για τους άλλους", εξηγεί. "Όσο δραματικό κι αν ακούγεται, η δημιουργία περιεχομένου είναι η ζωή μου, με αυτόν τον τρόπο βγάζω τα προς το ζην, με αυτόν τον τρόπο παραμένω εμπνευσμένη και με αυτόν τον τρόπο γνώρισα τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους και πήρα σπουδαίες ευκαιρίες."
Οι ψηφιακοί δημιουργοί συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με τη στρατηγική σκέψη για να παράγουν περιεχόμενο που δεν είναι μόνο ενδιαφέρον αλλά και αποτελεσματικό στη μεταφορά ενός μηνύματος ή στην προώθηση ενός προϊόντος. Καθώς το ψηφιακό τοπίο γίνεται όλο και πιο κορεσμένο, ο ρόλος αυτών των δημιουργών γίνεται όλο και πιο κρίσιμος. Σκεφτείτε την πρόκληση του να προκαλέσετε αντίκτυπο στο διαδίκτυο όταν χιλιάδες αναρτήσεις ανεβαίνουν κάθε λεπτό.
"Άφησα την εταιρική μου δουλειά πέρυσι και από τότε ακολουθώ τη ζωή που ονειρεύομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργός περιεχομένου", λέει η Αναστασία. Η δουλειά του δημιουργού περιεχομένου συνοδεύεται από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. "Ονειρευόμουν να δουλεύω για τον εαυτό μου και να ασχολούμαι με το περιεχόμενο για πολύ καιρό, οπότε τώρα απολαμβάνω πραγματικά τη ζωή που δημιούργησα για τον εαυτό μου. Έχω πολύ μεγάλα πρωινά, όπου επιτρέπω στον εαυτό μου να πάρει αυτή την επιπλέον ώρα ύπνου, μετά κάνω κάποιες πρωινές τελετουργίες, όπως υγιεινό πρωινό, διατάσεις, διαλογισμό. Στη συνέχεια, αφού ξυπνήσω εντελώς, ξεκινάει η πραγματική μου μέρα και κάθε μέρα είναι τόσο διαφορετική."
Πέρα από την απλή δημιουργία βίντεο ή εικόνων, η Αναστασία αφηγείται ιστορίες που είναι αυθεντικές και σχετικές. "Μια μέρα μπορεί να περάσω όλη την ημέρα δουλεύοντας στη σελίδα ενός εστιατορίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιες μέρες μπορεί να δουλέψω σε ένα κινηματογραφικό πλατό, να βοηθήσω σε φωτογραφήσεις περιοδικών με διασημότητες ή να δημιουργήσω εκδηλώσεις και κάποιες άλλες μέρες περνάω τον περισσότερο χρόνο μου κάνοντας brainstorming ιδεών και δημιουργώντας ένα mood board για ένα πάρτι. Η ζωή που ζω αυτή τη στιγμή ταιριάζει πραγματικά με την προσωπικότητά μου, το γεγονός ότι κάνω τόσα πολλά διαφορετικά και ωραία πράγματα κάθε μέρα πραγματικά γεμίζει τη χαοτική ψυχή μου."
Η Αναστασία καταλαβαίνει το κοινό της και ξέρει πώς να συνδεθεί μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Αυτή η σύνδεση είναι που κάνει το περιεχόμενό της τόσο αποτελεσματικό. Δεν έχει να κάνει μόνο με την πώληση ενός προϊόντος ή την προώθηση μιας μάρκας- έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας αφήγησης με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να συσχετιστούν και να νιώσουν μέρος της.
"Η δημιουργία περιεχομένου είναι το ισχυρότερο εργαλείο μάρκετινγκ στις μέρες μας, και η Κύπρος το έχει προλάβει αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια. Ζούμε σε μια εποχή όπου η σελίδα σας στο Instagram είναι μια επαγγελματική κάρτα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια αύξηση των νέων επιχειρήσεων και των διεθνών ανθρώπων που μετακομίζουν στο νησί, γεγονός που έφερε την τάση να παίρνουμε στα σοβαρά τη δημιουργία περιεχομένου."
Στην Κύπρο, η άνοδος των ψηφιακών δημιουργών όπως η Αναστασία μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες και οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν το διαδικτυακό μάρκετινγκ. Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που καταναλώνουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, η ζήτηση για υψηλής ποιότητας, ελκυστικό περιεχόμενο είναι υψηλότερη από ποτέ. "Τώρα μπορείτε να προωθήσετε την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας απλώς την κάμερα του τηλεφώνου σας και τη σελίδα σας στο Instagram και ειλικρινά, μερικές φορές αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε", λέει η ίδια. "Η δημιουργία περιεχομένου έχει να κάνει με την προβολή όχι μόνο του προϊόντος αλλά και της αίσθησης που αποκομίζεις. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα με μπικίνι δεν θα δημοσιεύσει μόνο φωτογραφίες μπικίνι αλλά και κάποια καρούλια με ένα μοντέλο να τρέχει στον ωκεανό ή να πίνει μια καρύδα για να κάνει τον πελάτη να θέλει να αναζητήσει αυτή την εμπειρία που φέρνει η μάρκα με το προϊόν."
Αλλά το να είσαι καλός δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου απαιτεί κάτι περισσότερο από τεχνικές δεξιότητες. Απαιτεί κατανόηση του τι κάνει το περιεχόμενο πραγματικά ελκυστικό. Η αφήγηση ιστοριών βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς επιτρέπει στους δημιουργούς να μεταφέρουν μηνύματα με τρόπο συναρπαστικό και αξιομνημόνευτο. Η αυθεντικότητα είναι επίσης το κλειδί, καθώς το κοινό γίνεται όλο και πιο απαιτητικό και μπορεί εύκολα να εντοπίσει το περιεχόμενο που μοιάζει ανειλικρινές ή επιτηδευμένο.
Κάθε μέρα που περνάει, το ψηφιακό τοπίο γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφο και γεμάτο, και η πρόκληση της σύλληψης και της διατήρησης της προσοχής του κοινού εντείνεται. Η άνοδος των ψηφιακών δημιουργών παραμένει μια απάντηση στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του διαδικτυακού κόσμου. Το ταξίδι και οι γνώσεις της Αναστασίας στον κόσμο της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στην Κύπρο δίνουν το παράδειγμα, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο των δημιουργών στη διαμόρφωση των ψηφιακών αφηγήσεων που καθορίζουν την εποχή μας.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή