Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Η θεραπεύτρια της Λεμεσού βρήκε το μυστικό της ευεξίας;...

• Εκκινητής νήματος News
  • Ημερομηνία έναρξης
profile-main-960x621.png

Από ένα παιδί που δεν ακούστηκε ποτέ, σε ένα νεαρό "μαλάκα", που φορούσε πολλά συναισθηματικά καπέλα, ένας εναλλακτικός γιατρός είναι ατρόμητος. Ο ΘΕΟ ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ τον συναντά

Από πού να αρχίσω; Οι περισσότεροι από τους πελάτες του στο Κέντρο Ψυχολογικής Ευεξίας Λεμεσού έρχονται παραπονούμενοι για άγχος και στρες, λέει ο δρ Στέφανος Ιωάννου - αλλά ξεκινάμε τη συνέντευξη συζητώντας για τη διατροφή και τις συνήθειες του ύπνου, ενώ είναι και ψυχοφυσιολόγος, δηλαδή μελετά τις συναισθηματικές καταστάσεις όπως αντανακλώνται στα σωματικά συμπτώματα

Από την άλλη, ο πάγκος του στην πρόσφατη έκθεση Mind Body & Spirit είχε τίτλο Love Unmasked: Controversial Truths About Modern Relationships (Αμφιλεγόμενες αλήθειες για τις σύγχρονες σχέσεις). Είναι ψυχαναλυτής και σύμβουλος σχέσεων - αλλά ασχολείται επίσης με το bio-hacking και τη θερμική απεικόνιση, μάλιστα "θεωρούμαι ένας από τους πατέρες της θερμικής απεικόνισης". Μπορεί να μιλήσει για τραύματα και συμπληρώματα με την ίδια ευκολία, και έκανε το διδακτορικό του (στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας) στις νευροεπιστήμες, πάνω στο περιφερικό αγγειακό σύστημα. Έχει απόψεις για τις μπαταρίες λιθίου, την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους και την κοινωνία που χάνει τις αξίες της. "Τι ακριβώς κάνετε; ρωτάω απελπισμένα, και εκείνος γνέφει σκεπτόμενος: "Για να πω την αλήθεια, θα μπορούσα να φορέσω πολλά καπέλα..."

Το καπέλο είναι σχεδόν το μόνο πράγμα που δεν φοράει, δείχνοντας αρκετά διακριτικός καθώς καθόμαστε πίνοντας καφέ και τσιμπολογώντας λαχταριστά petit-fours στο Amathus Beach, λίγο πιο κάτω από το γραφείο του. Φοράει σκουλαρίκια, τιράντες και γυαλιά με πολύχρωμο κόκκινο σκελετό. Υπάρχει ένα μπλε μαντήλι στην τσέπη του πέτου του, ένας σταυρός στο λαιμό του και διάφορες χάντρες και βραχιόλια στους καρπούς του. Το κεφάλι του είναι ξυρισμένο, τα γένια του περιποιημένα, τα δύο πάνω κουμπιά του πουκαμίσου του χαλαρά ξεκούμπωτα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι άσχετο, τόσο επειδή η εμφάνιση είναι μέρος της περσόνας (πάντα υπάρχει μια περσόνα) όσο και επειδή ενισχύει την ιδιότητά του ως cool, αργυρώνητου, κάπως εναλλακτικού γιατρού - ενός μη ιατρικού γιατρού που έχει το δικό του podcast (Health Pod στο YouTube) και χρησιμοποιεί το Instagram του (drstephanos_neuroscientist) για να δημοσιεύει τόσο "αμυχές κατά του στρες" όσο και ρομαντικά ερωτικά ποιήματα για τη σύζυγό του Ελένη.

Με την Ελένη γνωρίστηκαν στην παραλία της Αγίας Νάπας, όταν ο Στέφανος ήταν 23 ετών (τώρα είναι 37), και παντρεύτηκαν έξι χρόνια αργότερα. "Μόλις την είδα, ήξερα ότι θα γινόταν η γυναίκα μου", λέει τώρα (θυμάται ότι έχει αναλαμπές της κοινής τους ζωής, όπως ένας ετοιμοθάνατος έχει αναδρομές) - αν και στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλοι στην αρχή, καθώς η Ελένη είναι ένα άτομο με "πολύ ισχυρά όρια και αξίες". Και ο ίδιος ο Στέφανος; Πώς ήταν ως νεότερος άνδρας; "Εκείνες τις μέρες, διέπονταν πολύ από το μητρικό μου τραύμα. Το μητρικό τραύμα έχει μεγάλη σχέση με τους εθισμούς - μπορεί να είναι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η γυναικοκρατία..."

Το εννοεί κυριολεκτικά, στην περίπτωσή του;

"Κυριολεκτικά, ναι. Είχα εθισμούς. Πριν γνωρίσω τη γυναίκα μου, επιδιδόμουν πολύ στο αλκοόλ, στη μαριχουάνα, στις γυναίκες. Ήμουν γυναικάς". Ένας άνδρας με μητρικό τραύμα δεν πήρε αρκετή αγάπη από τη μητέρα του όταν ήταν παιδί - "όχι επειδή ήταν κακή μητέρα, αλλά επειδή δούλευε πολλές ώρες"- και περνάει τη ζωή του αναζητώντας επιβεβαίωση από το αντίθετο φύλο- μια γυναίκα με πατρικό τραύμα, ομοίως, θα αναζητήσει την έγκριση των ανδρών, πηδώντας από σχέση σε σχέση.

Από την άλλη, "αν έχεις πατρικό τραύμα ως άνδρας, τότε είσαι αποφευκτικός απέναντι σε άλλους άνδρες... Επειδή δεν αισθάνομαι ασφαλής στον ανδρισμό μου, δεν αισθάνομαι ασφαλής στο να πλησιάσω άλλους άνδρες". Ο Στέφανος είχε κι αυτός πατρικό τραύμα - όχι πια: ο μπαμπάς του είναι "ένας υπέροχος άνθρωπος, έχουμε μια όμορφη σχέση" - και είχε ως έφηβος κυρίως κορίτσια ως φίλους (αν και όχι πραγματικές φίλες). Ακόμα και τώρα, έχει λίγα άλφα αρσενικά στον στενό του κύκλο

Και πάλι, τίποτα από αυτά δεν είναι άσχετο - ειδικά από τη στιγμή που, όπως λέει ο ίδιος, "το τραύμα μου με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα". Και οι δύο γονείς του ήταν δάσκαλοι- έχει δύο αδέλφια, 10 και εννέα χρόνια μεγαλύτερα. Μεγαλώνοντας, τα προβλήματά τους έμοιαζαν πάντα πιο σημαντικά από τα δικά του. "Ήμουν ο μικρότερος, οπότε ήμουν το παιδί που δεν ακούστηκε ποτέ" - ένα παιδί που το "διαχειρίζονταν", όπως λέει ο ίδιος ("Πήγαινε στο δωμάτιό σου", "Φύγε τώρα, δουλεύω"), που δεν ένιωσε ποτέ ότι "το έβλεπαν". Η μόνιμη ανάμνησή του είναι η μοναξιά, η απομόνωση, η "κατάθλιψη, ο αυτοτραυματισμός", ο εκφοβισμός στο σχολείο. Ήταν επίσης πολύ καθυστερημένος - "πέρασα την εφηβεία, νομίζω, στην ηλικία των 20 ετών"! - αφήνοντας μόνο ένα μικρό παράθυρο για να εκραγούν οι διάφοροι εθισμοί του πριν γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του.

"Το να πάω στο πανεπιστήμιο", παραδέχεται (σπούδασε ψυχολογία στο Leicester), "δεν είχε να κάνει με τους βαθμούς ή την παρακολούθηση μαθημάτων - όλα είχαν να κάνουν με το πώς θα χτίσω την προσωπικότητά μου. Η περσόνα μου ενεργούσε για λογαριασμό μου, εγώ δεν ενεργούσα για την περσόνα μου - έτσι η περσόνα μου με έλεγχε... Το τραύμα μου με καθοδηγούσε."

Ποια ήταν η περσόνα;

"Η περσόνα ήταν αυτό το πρόσωπο που είναι φωνακλάς, με αυτοπεποίθηση, εξωστρεφής, με ωραίο σώμα - έτσι ώστε να μπορώ να προσελκύω, να κακοποιώ συναισθηματικά και να μην δημιουργώ ποτέ υγιείς σχέσεις με τις γυναίκες."

Δηλαδή αυτός ήταν ο κακός, εκείνα τα χρόνια;

"Ο μαλάκας, ναι."

Όλα αυτά αποκαλύπτονται χωρίς πικρία ή αμηχανία- μάλιστα, λέει ο Στέφανος, "είναι απαραίτητο για κάθε ενήλικα να κάνει τη δουλειά με τον εαυτό του, να καταλάβει "Πού στο διάολο βρίσκομαι στην προσωπική μου ανάπτυξη;"". - αλλιώς απλώς καταλήγεις να μεταδίδεις τα κολλήματά σου στα παιδιά σου (έχει δύο, ηλικίας έξι και τριών ετών). Οι διάφορες μαρτυρίες στην ιστοσελίδα του (drstephanosioannou.com) μιλούν για καθημερινά προβλήματα - αϋπνία, κρίσεις πανικού, διατροφικές διαταραχές - και οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως ήδη αναφέρθηκε, έρχονται σε αυτόν για το στρες και το άγχος- το στρες είναι το θεμέλιο της δυστυχίας, αφού δημιουργεί "αυτή την όραση τούνελ, όπου πολλοί άνθρωποι αγνοούν τι πάει καλά στη ζωή τους". Το στρες και το άγχος, ωστόσο, "για μένα ως θεραπευτή είναι παιχνιδάκι... Ο χυμός ενός ατόμου έχει να κάνει με το 'Ποιο είναι το τραύμα σου; Πώς μπορώ να σε γνωρίσω καλύτερα; Πώς μπορώ να σε υποστηρίξω;"."

Πράγματι, μπορεί συνήθως να θεραπεύσει πράγματα όπως οι κρίσεις πανικού χωρίς καν να κάνει πολλή θεραπεία- οι άνθρωποι τον κοιτάζουν με δυσπιστία όταν λέει ότι μπορεί να τους θεραπεύσει σε πέντε συνεδρίες, "αλλά το έχω δει αυτό σε πάνω από 600 πελάτες μου". Θα τους "βελτιστοποιήσει φυσιολογικά πρώτα", εξηγεί. "Ελέγχουμε την καμπύλη της κορτιζόλης, επεμβαίνουμε σε κρίσιμα σημεία... και στη συνέχεια αρχίζουμε να χτίζουμε το νευρικό σύστημα μέσω συμπληρωμάτων και ασκήσεων, για να δημιουργήσουμε μια πανοπλία για τις κρίσεις πανικού και το άγχος". (Οι περισσότεροι γιατροί εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα λειτουργούν, επισημαίνω. "Φυσικά. Πώς θα βγάλουν λεφτά οι φαρμακοβιομηχανίες;") Αυτό όμως είναι απλώς βασική νευροφυσιολογία - όχι η βαθιά κατάδυση όπου οι άνθρωποι κοιτάζουν μέσα τους, μιλούν για τις σχέσεις τους και στη συνέχεια "κλαίνε στον καναπέ μου για να απελευθερωθούν, για να θρηνήσουν το θάνατο του παλιού εαυτού [ΤΟΥΣ]". Όχι "η καλή δουλειά", όπως την αποκαλεί.

"Χρειάζεται μια πολύ γενναία ψυχή για να σκάψει βαθύτερα στις σκιές της. Γιατί εκεί θα συνειδητοποιήσεις "Ωχ, γαμώτο, δεν με αγάπησαν ποτέ ως παιδί". 'Ω, ο μπαμπάς μου δεν ήταν ποτέ παρών για μένα'. 'Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα κακό με μένα, αυτός είναι ο τρόπος που έχω προγραμματιστεί - οπότε πώς μπορώ να επαναπρογραμματίσω τον εαυτό μου και πώς μπορώ να θυμηθώ να ξαναγίνω άνθρωπος'. Και αυτή είναι η ουσία της ψυχανάλυσης και της ψυχοθεραπείας."

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι κάτι καινούργιο, φυσικά, ditto όλη αυτή η ιστορία με το "εσωτερικό παιδί". Το ασυνήθιστο με τον Δρ Στέφανο είναι ότι η προσέγγισή του είναι ολιστική, ολόπλευρη. Είναι εκεί στον τρόπο που μιλάει - ατελείωτα, φλύαρα, περνώντας από το ένα θέμα στο άλλο, επιδεικνύοντας τις γνώσεις του για όλα τα είδη των πραγμάτων - και είναι εκεί, για παράδειγμα, όταν αναφέρει ότι "περιστασιακά, αν είμαι τυχερός, μπορεί να έχω έναν ασθενή που είναι διπολικός. Τους θεωρώ τεράστιο πλεονέκτημα γιατί οι συζητήσεις που κάνω μαζί τους -ή με τους σχιζοφρενείς- είναι τόσο έντονες και διαφωτιστικές". Με απλά λόγια, είναι ατρόμητος: δεν ντρέπεται από το δικό του παρελθόν, δεν πτοείται από τις διάφορες υπερβολές του ανθρώπινου ψυχισμού, είναι ανοιχτός σε όλες τις μορφές θεραπείας, από λύσεις αιχμής μέχρι την αρχαία γνώση των βοτάνων και των μπαχαρικών

Θα συμβουλέψει, για παράδειγμα, να φτιάξει έναν latte με κουρκουμά μετά τη δουλειά (σε αντίθεση με το να βλέπει τηλεόραση ή να πηγαίνει στο γυμναστήριο), προσθέτοντας μοσχοκάρυδο "που είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό" και μέλι για να αυξήσει την ινσουλίνη σας, "που είναι ένα κατασταλτικό της κορτιζόλης". Στη συνέχεια όμως ασχολείται και με τη θερμική απεικόνιση, μια φωτογραφία με μια "πολύ ακριβή" κάμερα που μπορεί να ανιχνεύσει φυσιολογικά -και συναισθηματικά- προβλήματα κοιτάζοντας το υπέρυθρο φως που εκπέμπουμε. (Πόσο mainstream είναι αυτό; "Δεν είναι", απαντά απλά.) Είχε εμπειρία με ψυχεδελικά, όπως τα μανιτάρια και η αγιαχουάσκα, ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη - "Μπορεί πραγματικά να μετατοπίσει τεράστια κομμάτια του τραύματος" - και πιστεύει ότι "η ιατρική κινείται προς τα εκεί τώρα". Είναι ενθουσιασμένος από την Τεχνητή Νοημοσύνη και το τι μπορεί να κάνει: "Τα τηλέφωνά σας στο μέλλον θα σας λένε "Εντάξει, τώρα είσαι αγχωμένος. Σηκωθείτε. Περπατήστε. Τεντώσου. Πάρτε αυτό το συμπλήρωμα. Αισθάνεστε χαμηλά, οι καρδιακοί σας παλμοί πέφτουν..."". Στη συνέχεια, όμως, ανατρέχει επίσης στις προ-επιστημονικές ημέρες και στην παλιά πίστη σε ανώτερες δυνάμεις: "Θέλω να πω, είναι σπουδαίο που μιλάμε για το κουτί της επιστήμης και της ψυχολογίας, αλλά πέρα από αυτό υπάρχει το κουτί - στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς ένα κουτί, είναι το σύμπαν της πνευματικότητας."

Μην σας ξεγελάει ο σταυρός στο λαιμό μου, καγχάζει ο Στέφανος: "Πιστεύω στο Θεό, αλλά δεν πιστεύω στα δόγματα". Η πνευματικότητά του είναι ελεύθερα αιωρούμενη, ζήτημα θετικών ενεργειών και Γιουνγκιανών συγχρονισμών. Τούτου λεχθέντος, ωστόσο, "εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να πηγαίνουν στην εκκλησία... Γιατί η εκκλησία είναι η κοινωνική συγκολλητική ουσία της κοινωνίας- το αποτέλεσμα της συστηματικής αποφυγής κάθε θρησκείας είναι ότι "σιγά σιγά υποβαθμίζεσαι ως άνθρωπος", πιστεύει. Ο ίδιος, ομολογουμένως, δεν είναι εκκλησιαζόμενος - "αλλά προσεύχομαι σε καθημερινή βάση. Διαλογίζομαι, κάνω τις πρακτικές μου."

Η πρωινή του ρουτίνα είναι εντυπωσιακή, ειδικά για έναν πατέρα δύο μικρών παιδιών - αν και στην πραγματικότητα δεν βλέπει τα παιδιά μέχρι το πρωινό, "αν δω τα παιδιά μου το πρωί, καταστρέφομαι". Τα βλέπει βέβαια αργότερα, θα τα πάει στο σχολείο και θα τραγουδήσουν όλοι μαζί, "τα αγκαλιάζω, τα ενδυναμώνω" - αλλά αυτά τα πρώτα 45 λεπτά της ημέρας είναι άλλο θέμα: "Αυτός είμαι [ΜΌΝΟ] εγώ. Είναι αδιαπραγμάτευτο".

Ξεκινάει όταν ανοίγει τα μάτια του: "Λέω "Σ' ευχαριστώ, Θεέ μου, για άλλη μια μέρα σ' αυτόν τον πλανήτη". Αναπνέω" - παίρνει μια βαθιά ανάσα - "'Ευχαριστώ, Θεέ μου, για την αναπνοή μου'. Πηγαίνω στην τουαλέτα - "Σ' ευχαριστώ, Θεέ μου, που επέτρεψες στο παλιό να βγει και μου επέτρεψες να τραφώ για τη φυσική μου ύπαρξη". Μετά μπορεί να βάλω κάποιες επιβεβαιώσεις στο παρασκήνιο". Θα ανοίξει το ημερολόγιό του - ένα έγγραφο βασισμένο γύρω από την ερώτηση "Γιατί βρίσκεσαι εδώ σε αυτή τη Γη; Ποιο είναι το όραμά σου;" - και διαβάζει από αυτό, για να εστιάσει καλύτερα το μυαλό του, και στη συνέχεια κάνει ένα κρύο ντους για να εστιάσει το σώμα του. Στη συνέχεια διαλογίζεται, για να "προσπαθήσει να μπει στο χώρο της καρδιάς μου"

Δεν είναι αυτό που κάνει καθεαυτό, αλλά το γεγονός ότι το κάνει. Το Κέντρο Ψυχολογικής Ευεξίας Λεμεσού είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη, αφού λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια (πριν από αυτό πέρασε έξι χρόνια στη Σαουδική Αραβία, ως Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Alfaisal) - αλλά η διακαής επιθυμία για βελτίωση υπήρχε πάντα στον Δρ Στέφανο Ιωάννου, από τα χαμένα και μοναχικά παιδικά του χρόνια μέχρι το κακό παραθυράκι όταν οι εξαρτήσεις του τον κυρίευσαν (ήξερε ότι ήταν λάθος: "Προσευχόμουν για μια γυναίκα που δεν είχα καμία δικαιολογία για να την απατήσω", τότε γνώρισε την Ελένη), μέχρι τα πολλά χρόνια από τότε που δούλεψε τα τραύματά του και τις σχέσεις του και προσπάθησε να βρει τρόπους για να αποκτήσει πρόσβαση στο δαιδαλώδες μονοπάτι προς την ευτυχία.

"Πρέπει να χακάρεις τη βιολογία σου για να είσαι ευτυχισμένος", εξηγεί, απαντώντας παρεμπιπτόντως στο αιώνιο ερώτημα γιατί κάτι τόσο ζωτικό είναι τόσο άπιαστο. "Δεν είναι στη βιολογία μας να είμαστε ευτυχισμένοι. Στη βιολογία μας είναι να είμαστε θυμωμένοι, λυπημένοι, πεινασμένοι... Αλλά το ανθρώπινο ον έχει αλλάξει με τα χρόνια, και η βιολογία μας δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτό."

Η απάντηση, υποθέτω, είναι ότι πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ευτυχία - είτε μέσω κορτιζόλης και σεροτονίνης, είτε μέσω θεραπείας, είτε μέσω ρομαντικού έρωτα, είτε μέσω bio-hacking, είτε μέσω θερμικής απεικόνισης, είτε μέσω πνευματικότητας, είτε απλά μέσω του να είμαστε ανοιχτοί. "Εκθέτοντας τα τρωτά σας σημεία, εκθέτετε ένα μεγαλύτερο φάσμα της ψυχής σας", λέει, "και εκεί γίνονται οι ανθρώπινες συνδέσεις". Δεν είναι σαφές πόσους στενούς φίλους έχει ο Στέφανος (υποψιάζομαι ότι είναι πολύ έντονος και ευρύς για να βρει πολλά συγγενικά πνεύματα), και τα χόμπι του, αν και αξιοθαύμαστα τυχαία, είναι όλα κάπως μοναχικά - γράφει ποίηση, παίζει φλάουτο, ψαρεύει με ακόντιο, του αρέσει να ζωγραφίζει μικρές μίνι φιγούρες Warhammer - ωστόσο οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικές γι' αυτόν, όχι μόνο ως θεραπευτής με πελάτες αλλά και έξω στον κόσμο. "Είμαι εξωστρεφής, σίγουρα! Ενδιαφέρομαι ειλικρινά για τους ανθρώπους."

Ακόμα και αυτό, με τον τρόπο του, είναι αυτοβελτίωση: "Τι μπορώ να μάθω από τον άνθρωπο που κάθεται απέναντί μου, ώστε να βρω ένα χαμένο κομμάτι της ψυχής μου;" είναι αυτό που λέει στον εαυτό του όταν πλησιάζει μια νέα γνωριμία, μια παραδοχή ότι η φιλία είναι κατά βάση εγωιστική. Το (εσωτερικό) παιδί είναι ο πατέρας του άνδρα - και τα παιδιά είναι ως γνωστόν εγωκεντρικά, είναι φυσικό. Αλλά τα παιδιά επίσης αισθάνονται, και αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. "Το μυαλό σας είναι το χειρότερο μέρος για να είστε", λέει ο δρ Στέφανος. "Και η μεγαλύτερη απόσταση που διανύουμε ως άνθρωποι είναι από το μυαλό μας στην καρδιά μας. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ για κάποιους ανθρώπους. Αλλά αυτό" - χτυπάει το στήθος του - "είναι το σημείο όπου θέλουμε να βρισκόμαστε. Στην καρδιά!" Το μυστικό της ευεξίας και της απλής ύπαρξης.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή