-
.
- English
Ο "άγριος" μαχητής της Κύπρου, ένας από τους δύο που βρίσκονται στο Ultimate Fighting Championship των μικτών πολεμικών τεχνών, λέει στον PAUL LAMBIS πώς το ξεπέρασμα των προκλήσεων τον οδήγησε στη σημερινή του θέση
Δεν άργησε να ανακοινώσει το ντεμπούτο του στο Ultimate Fighting Championship (UFC), τον μεγαλύτερο οργανισμό μικτών πολεμικών τεχνών στον κόσμο, ο μαχητής ΜΜΑ Χαράλαμπος Γρηγορίου.
Μέσα σε μόλις ένα λεπτό, ο κυπριακής καταγωγής Γρηγορίου έβγαλε νοκ άουτ τον Cameron Smotherman, επαγγελματία μαχητή ΜΜΑ από το Χιούστον του Τέξας, με αποτέλεσμα να συνάψει και συμβόλαιο με το UFC και να γίνει ο δεύτερος Κύπριος που υπογράφει με τον οργανισμό και εκπροσωπεί την Κύπρο στη μεγαλύτερη σκηνή ΜΜΑ του κόσμου.
"Βάλαμε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη του ΜΜΑ", δήλωσε στην Cyprus Mail "Είναι καταπληκτικό για μένα, καταπληκτικό για τους ανθρώπους μου στην Κύπρο και για ολόκληρη την Κύπρο γενικότερα."
Ο Γρηγορίου, ο οποίος ζει πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, προπονείται αυτή τη στιγμή στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και ελπίζει να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στο UFC 295 τον Νοέμβριο.
Όμως το ταξίδι του από την Πάφο στη Νέα Υόρκη κάθε άλλο παρά ευθύγραμμο ήταν. Η επιμονή, η αυστηρή προπόνηση και η οικονομική αυτοσυγκράτηση αν και αποτελούν πρόκληση, πιστεύει, είναι επίσης αυτά που τον προετοίμασαν για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της καριέρας του.
Στον κόσμο των μικτών πολεμικών τεχνών, τα παρατσούκλια αποτελούν σημαντικό μέρος της προσωπικότητας ενός μαχητή. "Ένα σπουδαίο παρατσούκλι μπορεί να βοηθήσει έναν μαχητή να ξεχωρίσει και να εμπνεύσει φόβο στους αντιπάλους του", εξήγησε ο Γρηγορίου.
Το "The Ferocious" ήταν ένα όνομα που συνέλαβε με τον πρώην μάνατζέρ του για να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και το στυλ πάλης του στο κλουβί. "Στην πραγματικότητα, είμαι το ακριβώς αντίθετο, αν και παραδέχομαι ότι τα παιδικά μου χρόνια ήταν εξαιρετικά άγρια."
Ο Γρηγορίου, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάφο το 1992, θυμάται τον εαυτό του ως έναν λίγο τραχύ χαρακτήρα που ήταν πάντα πρόθυμος να εμπλακεί σε διαφωνίες και σωματικές αντιπαραθέσεις. Ενθαρρύνοντας τον Γρηγορίου να ενταχθεί σε έναν σύλλογο Muay Thai και kickboxing στην Πάφο, ο πατέρας του προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις επιθετικές τάσεις του γιου του και να τον βοηθήσει να αλλάξει τη ζωή του.
Και με αυτόν τον τρόπο, ο Γρηγορίου έστρεψε την επιθετικότητά του στο να γίνει ο καλύτερος μαχητής που θα μπορούσε να είναι, ενώ παράλληλα αγκάλιασε τα οφέλη του αθλήματος, τα οποία του επέτρεψαν να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την πνευματική του διαύγεια και να μειώσει το άγχος και το στρες.
Καθώς τελειοποιούσε τις τεχνικές μάχης και τις σωματικές του ικανότητες, αποκτούσε όλο και μεγαλύτερο κίνητρο να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε διεθνές επίπεδο. "Είχα σπουδάσει νοσηλευτική, και παρά τη σταθερή καριέρα μου δουλεύοντας πολλές ώρες στο νοσοκομείο, δεν ένιωθα καμία ικανοποίηση", είπε.
"Η σύζυγός μου, που ήταν η φίλη μου εκείνη την εποχή, σπούδαζε στις ΗΠΑ, και μου φύτεψε τον σπόρο να ταξιδέψω στο εξωτερικό. Έτσι, έκλεισα το αεροπορικό μου εισιτήριο για την Αμερική.
"Δεν είχα ξαναπάει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είχα ιδέα τι ευκαιρίες υπήρχαν εκεί έξω, αλλά χρειαζόμουν αυτή την ώθηση για να φύγω από την Κύπρο, γνωρίζοντας ότι η καριέρα μου στον αθλητισμό θα ήταν περιορισμένη εδώ."
Αν και ο Γρηγορίου κουβαλάει περήφανα την κυπριακή σημαία στους ώμους του κάθε φορά που μπαίνει στο κλουβί μάχης, θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες πατρίδα του από την άφιξή του το 2017. "Προς το παρόν, δεν έχω σχέδια να φύγω από τη Νέα Υόρκη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον."
"Από την αρχή, οι Έλληνες και οι Κύπριοι της διασποράς αγκάλιασαν πλήρως την καριέρα μου και νιώθω ότι η κοινότητα εκεί είναι πολύ υποστηρικτική και περήφανη για τα επιτεύγματά μου. Η διασπορά διατηρεί την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας καλύτερα από ό,τι εμείς στην πατρίδα μας", πρόσθεσε.
Εκτός από το συμβόλαιο με το UFC, ο Γρηγορίου δήλωσε ότι μια άλλη σημαντική στιγμή στην καριέρα του είναι ο αγώνας στο Madison Square Garden και η γνωριμία με τον Ray Longo, έναν από τους κορυφαίους προπονητές ΜΜΑ στον κόσμο.
Καθώς καθιερώθηκε ως επαγγελματίας στον κλάδο του, ο Γρηγορίου εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, περπατώντας συχνά μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των προπονητικών εγκαταστάσεων και αντιμετωπίζοντας διάφορα εμπόδια και δυσκολίες σε μια ξένη χώρα. "Στην Αμερική, πρέπει να δουλέψεις δύο φορές πιο σκληρά για να γίνεις ένα αναγνωρισμένο πρόσωπο στον κλάδο. Μετά από μερικές ήττες, σκέφτηκα να εγκαταλείψω εντελώς το άθλημα, αλλά μετά από πολλή σκέψη και με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση πολλών ανθρώπων που γνώριζαν την αξία μου, επέλεξα να γυρίσω σελίδα, να παραμείνω συγκεντρωμένος και να προσπαθήσω ξανά για το UFC."
"Το UFC ήταν το όνειρό μου και το να ανήκω σε αυτόν τον επίλεκτο κατάλογο μαχητών αποτελεί τιμή. Ωστόσο, η γνώση ότι πρέπει να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο εξωτερικό είναι ένα τεράστιο βάρος στους ώμους μου, αλλά μου δίνει δύναμη να γίνω ο καλύτερος που μπορώ να γίνω."
Εκτός ρινγκ, ο Γρηγορίου προτιμά να περνάει ήσυχο χρόνο με τη σύζυγό του, ιδίως κάνοντας μεγάλες βόλτες με ποδήλατο ή βόλτες με βάρκα στο Σέντραλ Παρκ. "Είναι ένα μέρος για να αποδράσουμε και να επανασυνδεθούμε", εξήγησε. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα ποικιλόμορφο μέρος και μου αρέσει να συναναστρέφομαι με ανθρώπους από διάφορες κοινότητες."
Ο Γρηγορίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για το UFC που θα παρουσιάζει και το νησί. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί όχι μόνο θα αναδείξει τους ανθρώπους της Κύπρου και τις ικανότητές τους να είναι μέρος ενός τόσο διακεκριμένου οργανισμού, ενώ παράλληλα θα ανοίξει πόρτες ευκαιριών σε νεότερους αθλητές, αλλά και θα εκπαιδεύσει τον κόσμο για την Κύπρο και το πού βρίσκεται γεωγραφικά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει για τη χώρα μας."
Ο "θηριώδης" Χαράλαμπος Γρηγορίου είναι αναμφισβήτητα ένα ανερχόμενο αστέρι που ανυπομονεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην πολλά υποσχόμενη καριέρα του, το οποίο επιβεβαιώνει σε κάθε επίδοξο μαχητή στην Κύπρο ότι τα όνειρα είναι δυνατά.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή