Τα smartphones δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Πώς τα καταφέρνουν λοιπόν οι άνθρωποι χωρίς smartphone - ειδικά έχοντας περάσει τους περιορισμούς του Covid; Ο ALIX NORMAN μαθαίνει περισσότερα
Ελέγχουμε τα smartphones μας περίπου 58 φορές την ημέρα. Και ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περισσότερες από τρεις από κάθε 24 ώρες στο smartphone του, σύμφωνα με την εφαρμογή παρακολούθησης RescueTime. Ο Michael, από την άλλη πλευρά, σηκώνει το κινητό του μόνο για μια κλήση ή ένα μήνυμα. "Αλλά τότε δεν έχω smartphone", αποκαλύπτει. "Έχω ένα βασικό, μαύρο Nokia που με κρατάει σε εγρήγορση τα τελευταία 12 χρόνια."
Ο Michael είναι ένας από τους λίγους που αποφεύγουν τα smartphones (ουσιαστικά έναν μίνι υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο) υπέρ της πιο παραδοσιακής τεχνολογίας (τηλέφωνα που τείνουν να είναι μόνο για γραπτά μηνύματα και κλήσεις). Για αυτόν τον 52χρονο, είναι θέμα αρχής.
"Πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν όλοι οι άλλοι αποκτούσαν smartphones, πήρα συνειδητή απόφαση να ΜΗΝ το κάνω", λέει. "Το να έχω ένα τηλέφωνο που κάνει κλήσεις και μηνύματα είναι το 90% αυτού που χρειάζομαι- όλα τα υπόλοιπα - τραπεζικές συναλλαγές, έρευνα, ηλεκτρονικά μηνύματα - μπορώ να τα κάνω από τον υπολογιστή μου. Κατά καιρούς μου έχει λείψει η φωτογραφική μηχανή του τηλεφώνου - θα ήθελα να μοιράζομαι την περίεργη αστεία πινακίδα ή τη χαριτωμένη γάτα που βλέπω στο δρόμο. Και αν και μου αρέσει να χάνομαι, το GPS θα ήταν σίγουρα χρήσιμο."
Κατά τη διάρκεια του νεκρού χρόνου - "όταν περιμένω κάποιον ή στέκομαι στην ουρά" - ο Michael σημειώνει παρατηρήσεις και ιδέες σε ένα σημειωματάριο. "Ως σκηνοθέτης, αντλώ πάντα έμπνευση από τον κόσμο γύρω μου - αν ήμουν συνεχώς σε ένα smartphone, αυτό δεν θα συνέβαινε."
Υπάρχει όμως, παραδέχεται, ένας παράγοντας που μπορεί να τον αναγκάσει να αναβαθμίσει τη συσκευή του: η πανδημία: "Με τα Smart Passes και τα QR codes να πηγαίνουν όλα κατευθείαν στο smartphone σου, βρίσκω όλο και πιο δύσκολο να υπάρχω χωρίς αυτό. Νομίζω ότι γίνεται ανάγκη."
Ενώ το να μην έχεις smartphone είναι, για τον Michael, θέμα αρχής, η κάτοικος της Πάφου Amy παραδέχεται ότι το κόστος είναι αυτό που αποφασίζει. "Απλώς δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά ένα smartphone", αναγνωρίζει η 64χρονη συνταξιούχος νοσοκόμα. "Το κόστος αγοράς και λειτουργίας ενός τέτοιου είναι απαγορευτικό σε σύγκριση με το μικρό μου νούμερο Alcatel που πληρώνω όσο θέλω, το οποίο με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη τα τελευταία πέντε χρόνια."
Η στατιστική βάση δεδομένων Statinvestor εκτιμά ότι η μέση τιμή ενός νέου smartphone το 2021 ήταν της τάξης των 350 ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί στο μηνιαίο ενοίκιο της Amy. "Ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε και οι δύο συνταξιούχοι και δεν είναι ότι έχουμε πακτωλούς χρημάτων", εξηγεί. "Οπότε το να ξοδέψουμε αυτό το ποσό μετρητών για μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά απλά δεν αξίζει τον κόπο
"Κάνουμε όλα τα πράγματα του Covid στον υπολογιστή και τα εκτυπώνουμε", αποκαλύπτει. "Κάνουμε FaceTime με την οικογένειά μου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα παλιό iPad που μας έδωσαν- και έχουμε το βασικό μας κινητό για μηνύματα και κλήσεις. Ειλικρινά, το μόνο πράγμα που νομίζω ότι θα εκτιμούσα πραγματικά σε ένα smartphone θα ήταν το μεγαλύτερο πληκτρολόγιο - στην παλιά μου συσκευή, πρέπει να πατήσω το κουμπί τρεις φορές για να πάρω ένα διαφορετικό είδος "α" ή "ε". Είναι τρομερά ενοχλητικό!"
Ο εκνευρισμός της συσκευής είναι επίσης κοινός σε όσους έχουν smartphones, λέει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ben-Gurion, και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ένοχοι. Η μελέτη, η οποία διερεύνησε τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στην αναμονή χωρίς smartphone, διαπίστωσε ότι η Gen Z ήταν ιδιαίτερα αντιδραστική: νευρίαζε, χτυπούσε το γραφείο και εμφάνιζε υψηλά επίπεδα επιθετικότητας μέσα σε λίγα λεπτά. Οι κάτω των 30 ετών, όπως προκύπτει, βασίζονται στις συσκευές τους για να ηρεμήσουν τα νεύρα και να αποσπάσουν την προσοχή από δυσάρεστες καταστάσεις πολύ περισσότερο από τους μεγαλύτερους. Κάτι που κάνει την Christy, μια 24χρονη Gen Z χωρίς smartphone, κάτι σπάνιο.
"Μεγάλωσα ΜΕ smartphones", λέει η δασκάλα γιόγκα με έδρα τη Λεμεσό. "Ειλικρινά δεν θυμάμαι πραγματικά εποχή που δεν υπήρχαν - και οι δύο γονείς μου τα είχαν και, κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου, το ίδιο έκανα και εγώ και όλοι οι φίλοι μου". Αλλά ενώ η Christy εκτιμούσε την ευκολία της κατοχής μιας συσκευής - "ειδικά όταν ταξίδευα από και προς το πανεπιστήμιο, για τις κάρτες επιβίβασης, αλλά και για τα Ubers και τα Lyfts" - μόλις επέστρεψε στην Κύπρο, άλλαξε στάση.
"Ένα smartphone πάντα φαινόταν να με συνδέει με μια δυστυχισμένη, ανικανοποίητη ύπαρξη: Έλεγχα συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ένιωθα πιεσμένη να απαντώ σε μηνύματα", δηλώνει. "Έτσι, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν το Samsung Galaxy μου πέθανε, πήρα συνειδητά την απόφαση να αγοράσω μια απλή συσκευή μηνυμάτων και κλήσεων. Δεν κοίταξα ποτέ πίσω."
Ενώ η Christy αναγνωρίζει ότι η απόφασή της είχε επιπτώσεις - "είναι πιο δύσκολο να μείνω σε επαφή με τους ανθρώπους, αν και αυτοί που έχουν σημασία καταλαβαίνουν την επιλογή μου" - απολαμβάνει την ελευθερία του να αισθάνεται απερίσπαστη
"Βλέπω τόσους πολλούς φίλους μου να απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τηλέφωνό τους όταν βγαίνουμε έξω- είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το εργασιακό άγχος που συνεπάγεται η συνεχής σύνδεση. Έχω το laptop μου για τη δουλειά", συνεχίζει, "και στο τέλος της ημέρας, το κλείνω και είμαι ελεύθερη - δεν υπάρχει τίποτα που να διαταράσσει το βράδυ μου."
Η Christy γνωρίζει καλά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα smartphone γι' αυτήν. Αλλά στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται ο 78χρονος Rich, ο οποίος εξομολογείται ότι δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο οποιασδήποτε μορφής.
"Μεγάλωσα στις δεκαετίες του '50 και του '60", λέει ο τραγουδοποιός με έδρα την Πέγεια, "και ποτέ δεν ήμουν οπαδός της τεχνολογίας. Πάντα την έβλεπα ως παραβίαση της προσωπικής μου ζωής - όλοι αυτοί οι τηλεπωλητές που σε καλούν σε περίεργες ώρες, τα μπιπ και τα μπινγκ μέσα στη νύχτα!"
Ενώ περισσότεροι από τους μισούς άνω των 75 ετών διαθέτουν πλέον smartphone - το σύγχρονο ισοδύναμο του κουμπιού πανικού - ο Rich αντιστέκεται σθεναρά στην τάση αυτή. "Έχω εκτυπώσει όλα τα πράγματα του Covid και τους δείχνω απλώς το χαρτί και την ταυτότητά μου όποτε χρειάζεται να μπω σε ένα κατάστημα", αποκαλύπτει. "Στην πραγματικότητα, η σύζυγός μου παρατήρησε μόλις τις προάλλες ότι η σάρωση του κωδικού ενός smartphone διαρκεί πολύ περισσότερο από ό,τι τα χαρτιά μας - οι άνθρωποι πρέπει να κυνηγήσουν τη συσκευή τους, ενώ εμείς έχουμε ένα εύκολα προσβάσιμο χαρτί. Δεν είμαι ειδικός", καταλήγει, "αλλά όλες αυτές οι εφαρμογές φαίνεται να κάνουν τη σύγχρονη ζωή πιο δύσκολη. Αν θέλετε να ελέγξετε τον καιρό, απλά κοιτάξτε έξω από το παράθυρο!"
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή